Sticka! Sveriges stickförening

Sticka! Sveriges stickförening

Välkommen till vår blogg!

Sticka! är en ideell förening som vänder sig till alla som är intresserade av stickning. Föreningen både för dig som redan kan och och för dig som nyss börjat sticka.

Sist ut i presentationsrundan!

StyrelsenPosted by webmaster 2011-04-19 09:53:07

Namn: Ann-Sofie Granbäck

Bor i: Umeå

Gör i föreningen Sticka!: Jag är ledamot. Det är mitt andra år. I höstas var jag ansvarig för Sockskörden, det var kul. Jag hoppas att medlemmarna vill ha en ny sockskörd till hösten.

Gör privat: Stickar och är textilslöjdslärare och läser till trä- och metallslöjdslärare plus en hel massa till.

Ålder: 46

Familj: 3 killar

Vad var det första du stickade? Det första som blev nåt tror jag var ett par sockor. De var så fint randade och både mor och mormor var imponerade så det blev en bild i en klubbtidning.

Vem lärde dig? Det var nog min mormor som hade tålamodet att sitta med mig.

Varför stickar du? Det är skönt att ha nåt för händerna och jag kan tillverka det jag vill ha, men det är också en härlig avkoppling - det handen gör mår hjärnan bra av!

Har du någon favoritteknik? Känns inte som att jag har någon favoritteknik... allt är kul.

Vilken typ av garn stickar du helst i? Jag stickar nog helst i 1-trådigt ullgarn. Men jag har också ett favoritgarn för sockor, ett tretrådigt ullgarn som jag köper på en liten affär hemhemma.

Vad inspirerar dig? Allt skapande är inspirerande, det kan vara att titta på andras hantverk eller att just i den egna skapande stunden få tankar och idéer som prövas. Bloggar som 365 saker att sticka har öppnat fler sidor på nätet som inspirerar. Vänner och människomöten är inspirerande. Det kan också vara ögonblicksbilder i vardagen eller att gräva i minnet till det som tidigare upplevts. Allt är inspirerande och ju fler tekniker jag lär mig desto mer blir jag inspirerad av och inspirerad till.

Berätta om något du stickat som du är extra nöjd med! Jag tänker igen på de första sockorna. Men så hade jag också en del tröjor som jag använde jättemycket under mellanstadiet och högstadiet.

Vad stickar du oftast eller allra helst? Av någon anledning blir det mycket sockor, både för att behovet finns och för att det är en så behändig stickning att ha med sig. Men det känns som att det är årstidsbundet. Nu när det ljusnar så blir det sjalstickningar.

Arbetar du på något sätt med stickning eller är det en ren hobby? Ja, med hänvisning till tidigare frågor.

Har du en hemsida och/eller blogg? Jag är ganska ny på att blogga men det är kul. stickfia.blogspot.com

Vilket är ditt drömprojekt? Jag tror inte att jag har något specifikt, men i mitt bakhuvud finns en tanke på att sticka en tröja till mig själv - 29 år sedan senast! En allmän dröm är just att sticka något till mig själv, för det blir en hel del till andra. Då skulle båda drömmarna införlivas om jag stickar en tröja. Nu gäller det bara att hitta ett mönster.

Vilken av dina stickningar skulle du helst vilja glömma? Jag kommer inte på någon stickning som misslyckats egentligen. Jag har nog varit nöjd med allihop. Låter skrytigt, men det kan ha å göra med att mina krav var låga. Haha. Kommer ihåg en ljuvligt vit skapelse - en tröja på mohairtiden med huva - som mina suktande kusiner (två systrar) fick. Ju mer jag gräver i minnet desto mer kommer jag ihåg. Kommer inte på nåt som jag vill glömma, fniss!

Hur många stickningar har du på gång samtidigt? Det tänker jag nog aldrig räkna, känns inte som att det finns någon anledning. Men detta året har jag inspirerats till att sticka klart en del och att inte köpa nytt garn, för att kunna minska mitt lager. Att sticka klart går bra, men få se hur det går med inköpen.

Håller du på med några andra hantverk än stickning? Det blir en hel del annat; allt inom mjukslöjd givetvis, men också en del täljning, trådslöjd o svets- o metallslöjd, och det kan bli mer vartefter jag lär mig. Att baka... åsså datorn... finns många hantverk. So many tools, so little time.

Sådär, nu är presentationerna av styrelsemedlemmarna komplett. Vill du läsa om alla en gång till kan du klicka på kategorin Styrelsen, så kommer alla inläggen upp.

  • Comments(0)//arkiv-blogg.sticka.org/#post274

Ännu en styrelsemedlem

StyrelsenPosted by webmaster 2011-04-15 22:34:13

Namn: Eva-Lotta Staffas

Bor i: UppsalaGör i föreningen Sticka: suppleant

Gör privat: Jobbar som textillärare och kursledare. Gör en och annan stickbeskrivning till olika garnaffärer.

Ålder: Har fyllt 50 men inte mycket mer.

Familj: Gift och mamma till tre tonåringar.

Vad var det första du stickade? Jag kommer inte ihåg vad jag stickade i början. Troligen stickade jag kläder till mina Dam-troll. Det jag kan minnas är att jag stickade Lovikkavantar till släkt och vänner och tidigt blev det en tröja (som fortfarande finns kvar)

Vem lärde dig? Som så många i min ålder var det mamma som lärde mig. Hon stickade mycket, både för hand och på stickmaskin. Jag har läst massor av beskrivningar och böcker och provat det mesta som finns när det gäller stickat. Lära genom att göra!

Varför stickar du? För att det är så roligt!

Har du någon favoritteknik? Jag tror jag har provat nästan alla tekniker. Under alla mina stickår har jag gillat att sticka med flera färger och det är nog den teknik som jag gillar bäst.

Vilken typ av garn stickar du helst i? Inget slår ullen som material, men inte så gärna superwash-ull, däremot gillar jag garner av shetlandstyp.

Vad inspirerar dig? Precis som de flesta tittar jag självklart på färdiga beskrivningar men ofta ändrar jag så jag får det som jag vill. I mer än 35 år har jag samlat gamla böcker och tidningar, mönster från 40 och 50-talet har därmed fått en stor plats i mitt stickande. Nu är Ravelry en gigantisk guldgruva för alla som stickar och virkar.

Berätta om något du stickat som du är extra nöjd med! Jag har stickat så mycket att det är svårt att välja något. Förutom flera koftor och tröjor i flerfärgsstickning får det bli mitt eget mönster på sjalarna Stella (finns på Ravelry) och mina Uppsala-vantar.

Vad stickar du oftast eller allra helst? Alla typer av plagg med flerfärgsmönster, allra mest koftor och vantar.

Arbetar du på något sätt med stickning eller är det en ren hobby? Jag har kurser i stickning och gör beskrivningar.

Har du en hemsida och/eller blogg? Min blogg heter Tålamodspåsen. Min mamma tyckte att jag hade så mycket tålamod med allt jag höll på med när jag var barn. talamodspasen.blogspot.com

Vilket är ditt drömprojekt? Länge drömde jag om Bohusstickning. När jag var barn såg jag bohuskoftor och tröjor. Min mamma hade en mössa (som vår hund åt sönder, så den slängdes bort) och en bekant till henne hade en tröja. Då kunde man bara köpa färdiga plagg. Så när det nu finns möjlighet att köpa garn och mönster har jag stickat flera koftor och mössor. Så den drömmen är redan uppfylld. Något nytt drömprojekt vet jag inte om jag har, kanske mer en önskan om att kunna fortsätta att sticka många år till, både mina egna och andras mönster.

Vilken av dina stickningar skulle du helst vilja glömma? Troligen en hel del koftor och tröjor i akrylgarn stickade på 80-talet. Fast då stickades det väldigt mycket i billiga syntetgarner.

Hur många stickningar har du på gång samtidigt? Vet inte hur många, men det är nog minst tio.

Håller du på med några andra hantverk än stickning? Jag har provat de flesta textila teknikerna och även en del hårdslöjd. Så förutom stickning, syr jag kläder åt mig själv och andra, varvar stickningen med virkning ganska ofta och broderar en hel del.

  • Comments(0)//arkiv-blogg.sticka.org/#post272

En ny styrelsemedlem

StyrelsenPosted by webmaster 2011-04-15 10:30:41

Namn: Efwa Lönnquist

Bor i: Jag bor mest i staden Arles i Provence men även i Jönköping.

Gör i föreningen Sticka!: Jag är webmaster och har förutom hemsidan hand om bloggande i flera av våra bloggar och Stickas facebooksida.

Gör privat: Jag njuter av livet och jobbar med mitt hantverk. Förutom att sticka och göra stickmönster syr jag mycket kläder men även tex. väskor. Jag står på hantverksmarknader i Sverige och i min ateljé i Provence står även en vävstol och väntar på att få bli använd till att väva trasmattor på. Under tiden lyssnar jag gärna på ljudböcker.

Ålder: snart 48

Familj: min man Sven och mina fem barn mellan 16 och 26 + mannens barn och tre bonusbarnbarn.

Vad var det första du stickade? Det första jag minns var en mönsterstickad inkaväska när jag gick i femman. Troligtvis hade jag stickat något enklare före det men det minns jag inte.

Vem lärde dig? Om det inte var syslöjdsfröken var det helt säkert min mamma eller mormor.

Varför stickar du? Det vore kanske naturligare att fråga den som inte stickar, varför den inte stickar. Jag får ro i kroppen av att sticka och får utlopp för alla idéer som snurrar i huvudet

Har du någon favoritteknik? Jag testar allt, vill hela tiden lära mig mer. Jag stickar i stort sett alltid koftor uppifrån och ner och sockor från tårna och upp. Just nu är det nog spetssjalar som är favoriserade. Jag har lagt upp till fyra stycken sen i början av april.

Vilken typ av garn stickar du helst i? Om jag bara får välja en sort blir det merino/silke. Naturmaterial är det definitivt, men visst kan jag tänka mig lite inblandning av syntet i sockgarn tex. Jag tycker också mycket om att sticka i bomullsgarn.

Vad inspirerar dig? Livet! Konst, naturen, arkitektur, bloggar och Ravelry.

Berätta om något du stickat som du är extra nöjd med! Min tröja inspirerad av pomatomus-sockorna.

Vad stickar du oftast eller allra helst? Jag stickar alltid på minst en tröja och på senaste tiden även sjalar.

Arbetar du på något sätt med stickning eller är det en ren hobby? Man kan väl säga att stickning är mitt liv.

Har du en hemsida och/eller blogg? Ja, medeashem.blogspot.com och www.medeas.se när det gäller stickning och hantverk och dessutom flera andra som länkas från min stickblogg.

Vilket är ditt drömprojekt? Jag har inget som är det enda drömprojektet, men jag skulle gärna sticka en klänning och en kjol. Vet dock inte om jag kommer att använda det, så än så länge har det inte blivit av.

Vilken av dina stickningar skulle du helst vilja glömma? Frågan är väl i stället vilka stickningar jag glömt som jag egentligen vill komma ihåg. Tyvärr har jag gjort mig av med massor av stickade plagg och jag har dem inte ens på bild.

Hur många stickningar har du på gång samtidigt? Det varierar, men mellan fem och tio olika stickningar är det åt gången.

Håller du på med några andra hantverk än stickning? Som jag skrev tidigare syr jag mycket. Men jag virkar också och tänker mig att jag snart ska börja väva och varför inte brodera.

  • Comments(0)//arkiv-blogg.sticka.org/#post271

Ännu en person att lära känna

StyrelsenPosted by webmaster 2011-04-14 20:47:12

Namn: Eva Siding

Bor i: Varberg

Gör i föreningen Sticka!: Arkivarie

Gör privat: Så lite som möjligt! Är pensionär

Ålder: 64

Familj: Make, 3 vuxna barn och 6 barnbarn

Vad var det första du stickade? En gul dammtrasa i bomullsgarn.

Vem lärde dig? Mormor

Varför stickar du? Härlig avkoppling

Har du någon favoritteknik? Nej

Vilken typ av garn stickar du helst i? Sockgarn (blandning ull/syntet)

Vad inspirerar dig? Alla trevliga bloggar

Berätta om något du stickat som du är extra nöjd med! Alla mina Lusetröjor

Vad stickar du oftast eller allra helst? Sockar och halsdukar/sjalar

Arbetar du på något sätt med stickning eller är det en ren hobby? Ren och skär hobby.

Har du en hemsida och/eller blogg? evsi.blogspot.com

Vilket är ditt drömprojekt? Vet ej

Vilken av dina stickningar skulle du helst vilja glömma? De som inte passade.

Hur många stickningar har du på gång samtidigt? Alldeles för många... 5-10 stycken

Håller du på med några andra hantverk än stickning? Knypplar, slår frivoliteter och det händer att jag gör tenntrådsamband.

  • Comments(0)//arkiv-blogg.sticka.org/#post270

Presentation av styrelsemedlem

StyrelsenPosted by webmaster 2011-04-13 21:42:27

Vi fortsätter nu med att presentera resten av styrelsen:

Namn: Eva Andersson

Bor i: Stäket

Gör i föreningen Sticka!: Suppleant, medansvarig för Stickas sida på Facebook, Ravelry samt Stickboksbloggen.

Gör privat: Jag är textillärare på deltid och driver företaget Stäkets Hantverk & Design.

Ålder: 48 år

Familj: Man och 3 stora barn, varav 2 bor hemma. Samt en hel del djur. Mest kända från bloggen är hundarna Ruff och Rocky.

Vad var det första du stickade? Det första var en rätstickad remsa som blev en klänning till min Barbie.

Vem lärde dig? Jag är lite osäker på det för det var så länge sedan, men någon av min farmor, mormor eller faster var det.

Varför stickar du? Det finns ingen bättre avkoppling än stickning! Det är bättre än meditation eller yoga. Dessutom får jag utlopp för min kreativitet när jag gör egna stickmodeller. Stickteknisk problemlösning är också väldigt roligt!

Har du någon favoritteknik? Jag älskar spetsstickning!! Men egentligen är jag allätare. Det viktigaste är att jag får variation i mitt stickande.

Vilken typ av garn stickar du helst i? Jag stickar i naturmaterial. Babyalpacka, silke och kashmir är klara favoriter.

Vad inspirerar dig? Det kan egentligen var vad som helst – ett vackert mönster på ett hus, en underbar färg, en knapp, ett garnnystan, vackra bilder i en bok eller givetvis stickböcker och internet.

Berätta om något du stickat som du är extra nöjd med! De mysteriestickningar jag formgivit – Festival och Bella.

Vad stickar du oftast eller allra helst? Jag har alltid minst en sjal och ett par sockor på gång och de senaste månaderna har jag stickat på flera tröjor/koftor.

Arbetar du på något sätt med stickning eller är det en ren hobby? Dels lär jag en del elever sticka som textillärare, men stickning är ju också en stor del av mitt företagande. Dessutom är det min främsta hobby!

Har du en hemsida och/eller blogg? Ja, eva-i-staket.blogspot.com och www.staketshantverk.com .

Vilket är ditt drömprojekt? The Princess Shawl från Heirloom Knitting

Vilken av dina stickningar skulle du helst vilja glömma? En Eris som inte alls blev bra. Den blev till nystan igen.

Hur många stickningar har du på gång samtidigt? Just nu 10-15 stycken, men jag försöker minska ner antalet genom att vara med i bloggen ”12under 12 under 2011”. Där försöker jag göra klart ett UFO/månad och hittills har det gått riktigt bra!

Håller du på med några andra hantverk än stickning? Krokar, virkar på olika sätt – bl.a. gaffelvirkning, tenntrådsflätning, sömnad m.m.

  • Comments(0)//arkiv-blogg.sticka.org/#post269

Stickas kassör

StyrelsenPosted by Efwa 2011-04-05 09:44:01
Namn: Kerstin ÖhmanBor i: Alsike, mellan Uppsala och KnivstaGör i föreningen Sticka!: KassörGör privat: Jobbar med ekonomiÅlder: 56Familj: Man, 2 vuxna döttrar och chihuahuan Rocko Vad var det första du stickade? Någonting till dockan med för grovt syntetgarn och för tunna stickor. Svettiga små händer och knarrigt garn. Huuu.Vem lärde dig? MammaVarför stickar du? Det får mig att orka med allt annat i livet. Jag stickar för att leva och lever för att sticka.Har du någon favoritteknik? Spets i alla formerVilken typ av garn stickar du helst i? UllgarnVad inspirerar dig? Att sticka sticka tillsammans med andra inspirerar mig. Att få sticka tillsammans med andra och skratta inspirerar mig ännu merBerätta om något du stickat som du är extra nöjd med! En Pi-sjal och min version av sjöodjuret Nessi som jag vann en tävling med.Vad stickar du oftast eller allra helst? Små saker och sjalar. Kläder är ingenting för mig.Arbetar du på något sätt med stickning eller är det en ren hobby? Ren hobby och tidsfördriv.Har du en hemsida och/eller blogg? http://upprepat.blogspot.comVilket är ditt drömprojekt? Nej, jag tar mig bara an de projekt jag verkligen vill göra.Vilken av dina stickningar skulle du helst vilja glömma? Det finns nog någon tröja till någon gammal pojkvän...Hur många stickningar har du på gång samtidigt? Det törs jag inte tänka på, ett 10-tal i alla fall.Håller du på med några andra hantverk än stickning? Jag målar lite och har hållit på med keramik
  • Comments(0)//arkiv-blogg.sticka.org/#post263

Ett ansikte till

StyrelsenPosted by Efwa 2011-04-03 20:37:45
Nu behöver ni inte vänta längre på att få läsa om ännu en styrelsemedlem. Den här gången är det Margareta Blästa ni får lära känna lite mer.

Bor i: Harmånger, norr om Hudiksvall

Gör i föreningen Sticka!: Sekreterare

Gör privat: pensionär nu, men har arbetet med utbildning; allt från grundskola till högskola och ky-utbildning, som undervisare och skolledare. Har också jobbat en del med fortbildning och handledning

Ålder: 69 år

Familj: gift

Vad var det första du stickade? grytlapp

Vem lärde dig? mamma

Varför stickar du? Av alla anledningar, vill ha något för händer och se att jag får ett omedelbart resultat.

Har du någon favoritteknik?

Vilken typ av garn stickar du helst i? naturmaterial

Vad inspirerar dig? Människor, natur och allt egentligen; när andan faller på

Berätta om något du stickat som du är extra nöjd med! Bjuråkerströjan, eftersom jag har anknytning dit också

Arbetar du på något sätt med stickning eller är det en ren hobby? Ren hobby

Har du en hemsida och/eller blogg? http://stickgreta.blogspot.com

Vilken av dina stickningar skulle du helst vilja glömma? Det har jag också glömt.

Hur många stickningar har du på gång samtidigt? Jag kan icke räkna dem alla, hittar undangömda stickningar lite var stans.

Håller du på med några andra hantverk än stickning? Har nog varit inne och gjort/gör det mesta med textil anknytning.

  • Comments(0)//arkiv-blogg.sticka.org/#post262

Presentation

StyrelsenPosted by Efwa 2011-03-28 10:05:34
Nästa person i styrelsen vi presenterar är Sanna Thors Sköld som är vice ordförande.Namn: Sanna Thors Sköld Bor i: SandvikenGör i föreningen Sticka!: Vice ordförande, lokalgruppsansvarig, nyhetsutskickGör privat: Ekonom och lärare och driver ett eget företagÅlder: 46Familj: Make och tvillingflickor Vad var det första du stickade? Troligtvis en liten halsduk till mitt troll, men efter detta höll jag uppe till gymnasiet på 80-talet. Då stickade jag en kofta med hålmönster. Hade bestämt mig att nu skall jag lära mig att sticka på riktigt och så blev det.Vem lärde dig? Räta och avig maskor var det min mamma som lärde mig. Varför stickar du? Avkoppling och numera är det en del av mitt jobb att utveckla mönster.Har du någon favoritteknik? Det är svårt att säga för jag gillar det mesta. Senare år har det kanske blivit tvåändsstickningen och spets som jag har stickat lite mer än annat. I regel ger jag nog mig på det mesta. Flätor är inte dumt det heller eller lyfta maskor...Vilken typ av garn stickar du helst i? Jag stickar i naturmaterial. Ibland ev med lite nylon i (som som sockgarn). Det blir silke, ull, lin och bomull mest.Vad inspirerar dig? Allt!!! Det kan vara böcker, fint väder, tidningar, gamla bilder...Berätta om något du stickat som du är extra nöjd med! En sjal som jag kallar Beatrice. En spetssjal uppifrån och ner i redgarn. Från början stickade jag den i babyalpacka och silke sedan har det blivit två till. En i silke och en i redgarn.Vad stickar du oftast eller allra helst? Sockor, sjalar med spets, men just nu stickas det mest prover till olika kurser som jag har. Arbetar du på något sätt med stickning eller är det en ren hobby? Jag undervisar på HV (Handarbetets vänner) och så driver jag Sannsticks.Har du en hemsida och/eller blogg? Ja, sannstick.blogspot.com och www.sannsticks.se Vilket är ditt drömprojekt? Just nu har jag inget speciellt som jag skulle vilja sticka. Det skulle kunna vara vad som helst.Vilken av dina stickningar skulle du helst vilja glömma? En barnkofta som jag inte får dit blixtlåset på.Hur många stickningar har du på gång samtidigt? ett 20 tal kanske.Håller du på med några andra hantverk än stickning? Sömnad, virkning...
  • Comments(0)//arkiv-blogg.sticka.org/#post261
Next »